Oh Dear, Oh Deer...Dam-hert van Amsterdam

6110oo25454168103.jpg
 
 

Waar dan wel vandaan en waarom zo lekker?

Midden jaren negentig leefden er zo’n honderd damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, veelal ontsnapt uit particuliere parkjes of losgelaten dieren. De gemeente Amsterdam, eigenaar, gebruikt dit prachtige gebied om er het kraanwater van Amsterdam te zuiveren. Het is een door de Europese Unie erkent Natura 2000-gebied en biedt plek aan diverse flora en fauna. Gebrek aan natuurlijke vijanden hebben in de loop van de jaren het natuurlijke evenwicht verstoord. Gevolg, flora en fauna soorten dreigden te verdwijnen en overlast voor de buurtbewoners. Twee jaar geleden heeft de gemeente Amsterdam besloten om door afschot de populatie actief te beheren. Zo hebben alle dieren en planten in het gebied genoeg ruimte om goed te kunnen leven en kunnen wij uit de natuur oogsten. Wat is er mooier dan een dier dat een vrij leven heeft gehad, gezond heeft gegeten te verwerken tot een mooi gerecht in een Amsterdams restaurant!

Damhert (1 van 1).jpg

Wat doen we ermee?

Het vlees is mooi fijn van structuur en zacht van smaak. Wij hebben een mals stuk uit de achterbout gebraden en serveren dat met spitskool en een jus van de nek, welke we met wijn, uien, specerijen en een beetje wijnazijn gemarineerd en gestoofd hebben. Een verfijnde variatie op het Limburgse zuurvlees met een ‘hutspot” van geroosterde knollen, kastanje en appel.

Wat schenken we erbij?

Amarone, een heerlijke volle rode wijn uit het Valpolicella gebied net boven Verona.  Een wijn die alles in zich heeft wat een mooi glas rood moet hebben, vulling, rondeur, lengte en zachtheid. Vooral bij wild maar ook bij kaas een fantastische begeleider. Amarone wordt gemaakt van hele rijpe druiven die vervolgens in goed geventileerde kamers zijn ingedroogd tot ze zo’n 40 procent van hun vocht hebben verloren.  De most wordt uit vergist tot het eind en de wijn rijpt op Sloveens eikenhouten vaten met als resultaat een mooi stevig glas wijn met een goed alcoholgehalte. Naast een mooi bouquet heeft de wijn een smaak die lekker veel vulling heeft.  Gekonfijt fruit. Rijpe kersen. Textuur.

Echt lekker, doen dus….

Ja, ik wil hert met amarone!

 

Het drogen van de druiven amarone.jpg