Hier moet je op letten  bij aankoop van verse asperges!

Let op dat ze bij aankoop stevig zijn, zonder beschadigingen en dat de koppen goed gesloten zijn. Ze moeten er fris en glanzend uitzien en zwaar aanvoelen. De meest betrouwbare methode is om een stukje van de onderkant van de steel te breken om te kijken of ze sappig en knapperig en niet taai en droog zijn. Koop bij voorkeur asperges van gelijke dikte zodat ze gelijk gaar zijn en eet de asperges zo snel mogelijk na aankoop.

20170510-20170510-naamloos-_DSC6572.jpg

Voor de bereiding van witte asperges schil je asperges van net onder de kop naar de onderkant van de steel met een dunschiller of een speciaal asperges-mesje en snij het onderste ingedroogde stukje van de steel af. Leg de asperges met de kop in dezelfde richting in een ruime, diepe schaal die op het vuur kan staan. Zet de schillen en afgesneden onderkanten in zoveel koud water dat de asperges net zal bedekken. Breng langzaam met een snuf zout en klein beetje foelie aan de kook, zet het vuur uit en laat 5 minuten trekken. Zeef het vocht op de asperges bedek deze met een doeken leg er 1 of 2 borden op om ze onder het kookvocht te houden. Kook ze in 10 tot 15 minuten beetgaar en zet de schaal in ijswater zodat het snel afkoelt of eet ze gelijk op natuurlijk. Asperges zijn heerlijk in een salade met kruiden-vinaigrette, met mayonaise of botersaus en ook worden ze vaak met eieren gegeten. Zwezerik, schaaldieren of witte vis gaan mooi samen met asperges.

 

Wat drinken we bij asperges?

Met name wat rijkere witte wijnen die niet te uitgesproken in smaak zijn met een fris zuurtje zoals een pinot blanc, pinot gris, grüner veltliner, viognier, sauvignon blanc, soave of een mooie romige chardonnay zonder houtlagering doen het goed bij asperges.  Het is natuurlijk helemaal afhankelijk hoe je de asperges bereid en wat je erbij serveert. Met kalfsvlees zou je dan eerder denken aan een lichte gamay, cabernet franc of pinot noir.

Wat Hans bij onze asperges met krokante langoustine staart, vadouvain, meloen en basilicum schenkt?

Deze seizoensgebonden ‘verboden’ lekkernij is nu op zijn best. Bij ons geserveerd met een originele wijn combi.